Τι Έμαθα Αυτή την Πρωτοχρονιά
Δεν πα να λες εσύ; ΕΓΩ έχω δίκιο!
Πόσοι σκεφτήκαμε έτσι στο φετινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς; Πόσα δεν είπαμε και σε πόσες συζητήσεις απλά αφήσαμε τους άλλους να μιλάνε, διαπιστώνοντας πόσο μάταιη ήταν όλη η κουβέντα;
Σήμερα θα σας πω λοιπόν τι κάνω εγώ όταν διαφωνώ με φίλους ή συγγενείς. Επίσης θα σας διηγηθώ για το λάθος που έκανα όταν η πιο κερδοφόρα ιστοσελίδα μου έφαγε κίτρινη κάρτα από το Google μες στις γιορτές. Τέλος θα σας πω έναν απλό κανόνα που ακολουθώ στα κρυπτονομίσματα και θα σας (απο)δείξω πότε το περπάτημα καίει τις ίδιες θερμίδες με το τρέξιμο!
Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη
Κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει τη γνώμη του. Αυτό μου θύμισαν για άλλη μια φορά οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μιας και είναι οι κατ'εξοχήν μέρες για να βρεθείς με όλη την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους.
Μια συμβουλή που έχω υιοθετήσει στη ζωή μου όσο μεγαλώνω είναι να μην προσπαθώ να αλλάξω τη γνώμη του άλλου. Ειδικά αν διαφωνώ, ακολουθώ το εξής τρίπτυχο:
- χαμογελώ
- κουνάω συμπονετικά το κεφάλι και
- συμφωνώ!
Ναι, δείχνω ότι συμφωνώ, παρόλο που μπορεί να διαφωνώ.
Ποιος ο λόγος να φιλονικήσω και να μπλέξω σε μια κουβέντα που κανείς δε θα πάει πίσω; Ποιος από εμάς είναι έτοιμος να αμφισβητήσει τις ίδιες τις απόψεις του, πόσο μάλλον να τις αλλάξει μέσα από μια δεκάλεπτη συζήτηση;
Ακριβώς. Ελάχιστοι, για να μην πω κανείς. Το βλέπω κι από τον ίδιο μου τον εαυτό.
Πρωτοχρονιά, η Τυχερή μου Μέρα
Βρήκα €1,10 στο πρωινό μου περπάτημα. Φυσικά το σημείωσα στην εφαρμογή που γράφω τα συν και πλην των οικονομικών μου.
Οι φίλοι με κοροϊδεύουν που γράφω τέτοια ποσά με τόση ακρίβεια. Έλα ρε Δημήτρη, θα γράψεις και το ευρώ; Και τα cents;
Ναι, γιατί όχι, χρήματα δεν είναι κι αυτά;
Μιας και είμαστε στο χώρο των χρημάτων, μοιράστηκα μια ιστορία εκείνες τις μέρες στο αγγλικό μου μπλογκ σχετικά με το δημοφιλέστερο παιχνίδι τράπουλας που παίζει ο κόσμος την Πρωτοχρονιά: την εικοσιμία. Δεν ήξερα κατά πόσο είναι γνωστό το παιχνίδι στο εξωτερικό κι έτσι έπρεπε να εξηγήσω τους κανόνες στο περίπου. Σκέψου τώρα να εξηγείς το «στουκ» στα αγγλικά!
Τέλοσπάντων, το πάλεψα.
Λίγο αργά βέβαια τώρα, αλλά ίσως να με θυμηθείτε στην επόμενη Πρωτοχρονιά που θα καθίσετε να παίξτε χαρτιά με τους φίλους σας.
Μαϊντανοί και Κρυπτονομίσματα
Παραμένοντας στο χώρο των οικονομικών, μεταπηδάμε σε ένα πιο διαχρονικό θέμα. Κρυπτονομίσματα.
Καλή η εικοσιμία, αλλά για 364 μέρες δε θα την ξανακούσουμε. Τα κρύπτο όμως είναι πιθανότερο να τα ακούμε πολύ συχνότερα, ειδικά αυτή τη χρονιά που προβλέπεται… καυτή!
The hype is real που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, αλλά δεν είμαι εδώ για να γίνω άλλος ένας μαϊντανός των κρυπτονομισμάτων που εμφανίζεται μόνο τις καλές χρονιές. Άλλωστε οι καλές χρονιές ΔΕΝ είναι για να αγοράζουμε!
Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει κρυπτονόμισμα. Και δεν χρειάζεται έχω να πω εγώ.
Να ένας απλός κανόνας που μου αρέσει:
Να επενδύω τουλάχιστον το 1% της περιουσίας μου στα κρυπτονομίσματα.
Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι έχουν πάνω από 50% της περιουσίας τους δεσμευμένο σε ακίνητη περιουσία και κάποιοι έχουν το υπόλοιπο σε μετοχές ή ομόλογα. Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιο ασφαλής η επένδυση σε σπίτια, ομόλογα και γραμμάτια, και λιγότερο οι μετοχές. Στα κρυπτονομίσματα που όλα μπορούν να συμβούν, βάζουν τα λιγότερα και είναι λογικό.
Παρόλα αυτά, θεωρώ τα κρυπτονομίσματα τη δεύτερη καλύτερη επένδυση, μετά την επένδυση των κερδών της επιχείρησής μου πίσω σε αυτήν.
Ποια άλλη επένδυση έχει τόσο καλές πιθανότητες να κερδίσει 3 με 5 φορές πάνω τα χρήματα σε 7 χρόνια, απλά ξεχνώντας τα;
Είδατε; Εύκολο ναι. Γρήγορο;Όχι!
Κι εδώ να δηλώσω ότι όλα αυτά δεν είναι επενδυτικές συμβουλές, αλλά απλά μοιράζομαι μαζί σας για ψυχαγωγικούς σκοπούς τι έχω μάθει και τι κάνω εγώ κάποιες φορές. Μπορεί να είναι σωστό, μπορεί να είναι και λάθος. Ουδείς αλάνθαστος!
Λάθη επί Λαθών
Αυτές τις μέρες άκουσα το ακόλουθο σε ένα podcast: Υπέθεσε ότι ΟΛΟΙ κάνουν λάθη. Δικηγόροι, λογιστές, γιατροί… οι πάντες!
Λοιπόν, ήταν τόσο μεγάλη η ανακούφιση που ένιωσα όταν το άκουσα να το λέει ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, αφού το έχω ζήσει εδώ κι αρκετά χρόνια και πίστευα ότι μόνο εγώ το έχω ζήσει.
Όσες φορές σκεφτείτε ότι μόνο σε εσάς έχει συμβεί κάτι, διαγράψτε τη σκέψη από το μυαλό σας.
Μιλώντας για λάθη, ιδού ένα λάθος που έκανα εγώ αυτές τις μέρες.
Μια διαφημιστική εταιρία με την οποία συνεργάζομαι, έστειλε ένα νέο κώδικα να βάλω σε μια από τις ιστοσελίδες μου. Η αλλαγή δε μου πήρε πάνω από 5 λεπτά.
Την επομένη κιόλας μέρα όμως, πήρα ένα email από αυτά που δε θέλεις να παίρνεις. Το Google με ενημέρωνε ότι οι σελίδες μου είχαν ένα σημαντικό λάθος στον κώδικά τους. Το λάθος ήταν τόσο σοβαρό (από εκείνα που χαρακτηρίζονται ως critical από τη μηχανή αναζήτησης) που πλέον το Google δεν θα εξυπηρετούσε τις σελίδες αυτές. Με άλλα λόγια, θα αφαιρούνταν οι σελίδες από τα αποτελέσματα στο Google!
Καταστροφή όπως καταλαβαίνετε.
Το λάθος διορθώθηκε σύντομα μπορώ να πω. Είχε να κάνει με μια γραμμή κώδικα που ήδη υπήρχε στην ιστοσελίδα μου και δεν έπρεπε να επαναληφθεί.
Χρειάστηκε τελικά να περάσει μια εβδομάδα για να επιβεβαιώσει το Google ότι το λάθος είχε διορθωθεί. Αν και οι περισσότερες σελίδες επανήλθαν στη μηχανή αναζήτησης την επόμενη μέρα, κάποιες έκαναν μια βδομάδα για να πάρουν ξανά τη θέση τους στα αποτελέσματα. Λάθη που κοστίζουν διαφυγόντα κέρδη είναι αυτά.
Αλλά αρκετά με τα λάθη! Ας πούμε κάτι που έκανα σωστά. Να αλλάξω κινητό και να φύγω από το περιβάλλον του Android.
Τα Χριστούγεννα φέτος έκλεισα δύο χρόνια ως χρήστης iPhone.
Είμαι ευχαριστημένος; Πολύ. Περισσότερο από το Android κινητό που χρησιμοποιούσα για πάνω από δέκα και βάλε χρόνια. Ίσως από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει ποτέ.
Κι όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει φίλος που με παρακινούσε να μεταπηδήσω στο χώρο του μήλου, κατέληξα να αποκτήσω iPad και MacBook δύο χρόνια μετά. Το PC έχει μείνει για τα παιχνίδια, όπως ακριβώς είχε προβλέψει και πάλι ο ίδιος φίλος. Εγώ που είχα PC από την εποχή του Amstrad 1512!
Περπατήστε γιατί... Παχαίνουμε!
Επίσης, ποιος να μου το έλεγε, ότι όπως κάποτε μετρούσα φύλλα στο blackjack, τώρα θα μετρούσα τις μπουκιές μου για να υπολογίζω τις θερμίδες!
Νομίζω ότι πλέον όλοι ξέρετε ότι έχω χάσει αρκετά κιλά τους τελευταίους μήνες. Επίσης θα ξέρετε ότι κάνω αυτό που κορόιδευα: να ζυγίζω τα φαγητά και να μετράω θερμίδες.
Τι γίνεται όμως όταν τρως έξω, σε κάποιο εστιατόριο ή σε κάποιο σπίτι φίλων;
Εκτίμησα λοιπόν ότι η κάθε πηρουνιά ή κουταλιά φαγητού που χωράει άνετα στο στόμα μου χωρίς να μπουκώνομαι είναι περίπου 15 με 20 γραμμάρια.
Πώς βοηθάει αυτό;
Μετρώντας τις μπουκιές μου, ξέρω στο περίπου και πόσο έφαγα.
Έφαγα 10 μπουκιές μακαρόνια; 200 γραμμάρια. έφαγα 40 μπουκιές σαλάτα; 400 γραμμάρια. Όταν θα γυρίσω σπίτι, θα ενημερώσω την εφαρμογή μου για το πόσο έφαγα, ώστε να συνεχίσω να παρακολουθώ τις θερμίδες της εβδομάδας με το λιγότερο δυνατό σφάλμα.
Πώς τώρα συνδυάζονται οι θερμίδες με το περπάτημα;
Εγώ καίω περίπου 2.500 θερμίδες τη μέρα. 1.800 που κοιμάμαι και άλλες 700 με τη ζωή που κάνω στην καθημερινότητά μου. Χωρίς έξτρα περπάτημα ή άσκηση δηλαδή. Κρατήστε το 2.500.
Έστω ότι έχω φάει μια μέρα φαγητό 1.500 θερμίδων. Κι έχει έρθει το βράδυ. Κι έχω μια λιγούρα για γλυκό. Μπορώ να φάω 8 μελομακάρονα και δεν θα παχύνω. Δε θα βάλω γραμμάριο. Δεν χρειάζεται «να πάω για 3 ώρες περπάτημα». Θα τα κάψει ο οργανισμός μου ούτως ή άλλως. Στην ουσία τις έχει ήδη κάψει τις θερμίδες το σώμα μου. Αν δεν φάω τα 8 μελομακάρονα εκείνη τη μέρα θα χάσω σχεδόν 200 γραμμάρια βάρους. Αν το κάνω το ίδιο πράγμα για μια βδομάδα, θα χάσω ένα κιλό, αφού 7.000 θερμίδες είναι ένα κιλό λίπους χοντρικά.
Θα μπορούσα να πάω και για τρέξιμο βέβαια.
Τρέξιμο: Πόσο Ριψοκίνδυνος Είσαι;
Έλα όμως που απεχθάνομαι το τρέξιμο.
Όχι μόνο δε μου αρέσει, αλλά επιβαρύνονται πολύ τα γόνατα. 12 φορές το βάρος μας σε κάθε βήμα, όταν με το περπάτημα είναι μιάμιση φορά. Έτσι διάβασα.
Οπότε δεν τρέχω για να σώσω τα γόνατά μου. Αυτό κάνω εγώ. Εσύ μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Είπαμε, δεν είμαι εδώ για να αλλάξω τη γνώμη κανενός. Απλά μοιράζομαι τη δική μου.
Το συμπέρασμά μου για την άσκηση έχει ως εξής: Όποιος έχει χρόνο σαν εμένα, καλύτερα να περπατάει και να προστατεύσει τα γόνατά του. Όποιος βιάζεται, ας τρέξει για να κάψει τις ίδιες θερμίδες και να κερδίσει ΧΡΟΝΟ.
Όπως σε όλα στη ζωή, για να κερδίσουμε κάτι, πρέπει να ρισκάρουμε κάτι. Εγώ δεν θέλω να ρισκάρω ένα τραυματισμό για να κερδίσω χρόνο. Έχω χρόνο. Άρα δεν θέλω να ρισκάρω.
Αν θέλω να φάω περισσότερο, πρέπει να περπατήσω περισσότερο για να πετύχω το στόχο μου στο βάρος - είτε αυτό είναι να χάσω, είτε να παραμείνω σταθερός. Άρα για να κερδίσω απόλαυση που μου τη δίνει το φαγητό, χάνω χρόνο περπατώντας περισσότερο, ή ρισκάρω τραυματισμό τρέχοντας για να μη χάσω το χρόνο αυτό.
Μαμά, γερνάω
Κλείνοντας να πω δύο πράγματα που έχω προσέξει, έχοντας φτάσει τα 45 μου φέτος.
Το πρώτο είναι ότι όσο περισσότερη επιτυχία γνωρίζω σε κάποιο τομέα, τόσο λιγότερο ρίσκο θέλω να παίρνω. Και το αντίστροφο.
Πάντως στα 45 ακόμα θέλω να ρισκάρω μερικά πραγματάκια, για αυτό με βλέπετε ακόμα εδώ.
Και αυτό είναι και το δεύτερο που θέλω να πω. Ότι όσο μεγαλώνω, τόσο λιγότερη προσοχή θέλω να προσελκύω.
Όσο σοφότερος γίνομαι, τόσο πιο αθόρυβος προτιμώ να παραμένω. Θυμάστε πώς ξεκινήσαμε; Ότι ο κόσμος δεν αλλάζει εύκολα άποψη. Οπότε γιατί να προσπαθώ;
Και είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος!
Member discussion